Kunsthalle ERvincK

Het gemeentebestuur van Middelkerke en kunstenaar Nick Ervinck slaan de handen in elkaar om een unieke plek te creëren waar hedendaagse kunst een centrale rol zal spelen: Kunsthalle ERvincK (kortweg K.E.R.K.)
K.E.R.K. ontstaat...

K.E.R.K staat voor ‘Kunsthalle ERvincK’ en wordt een platform voor hedendaagse kunst. Het wordt een plek vol ontwikkeling. Wat vandaag een ruimte kan zijn voor een expo is morgen misschien een podium voor een performer, een lezing,... de intentie is er om er een cultuurhuis van te maken.

De kunstenaar Nick Ervinck, die dit jaar trouwens 40 jaar wordt, wenst van de plek een dynamische ontmoetingsruimte te maken. Het wordt een speeltuin waar hij kan experimenteren en zijn passie voor kunst met iedereen kan delen.

Hij zoekt daarvoor partners die hem inhoudelijk en financieel kunnen ondersteunen.

Als lid of mecenas kun je ook deel uitmaken van dit unieke initiatief.

Er staan preview rondleidingen in huis, lezingen, atelierbezoeken en ontmoetingen met kunstenaars op het programma.

K.E.R.K. presents
01/07 tot 29/08/2021 van 14 tot 18 uur (uitgezonderd maandag) Jonkvrouwe Gelaplein, Sint-Pieters-Kapelle

Nick Ervinck
Gni-ri jul2021
Unnatural Selection & Wundertower#1

De expo ‘GNI-RI jul2021 Unnatural Selection’ neemt je mee in de wereld van Nick Ervinck, met monumentaal en kleiner werk. Zijn dynamische grote sculpturen gaan de confrontatie aan met de serene omgeving van een voormalige kerk. Met ook nooit eerder geëxposeerd werk van Nick Ervinck.

In de expo Wundertower#1 toont Nick werken uit zijn eigen privécollectie en gaat hij ermee in dialoog. Stephan Balleux, Renato Nicolodi, Daniel Arsham, Joke Raes, Danny Mathys, Conrad Willem,… zijn namen die voor de hedendaagse kunstliefhebber geen onbekende zijn.

Wie is Nick Ervinck
Dit jaar wordt Nick 40. Voor velen een bijzondere leeftijd om eens ‘zot’ te doen. En wat doet Nick dan? Hij blaast een kerk nieuw leven in…

Hij studeerde in 2003 af met een masterdiploma in Mixed Media (Academie voor Schone Kunsten, Gent). Daarna schoolde hij bij in het computermodelleren, beeldhouwen en werken met materialen als polyester, gips en hout. Na les te hebben gegeven aan kunstacademies in Tielt, Menen en Kortrijk (2004-2012) keerde hij terug naar het KASK om hier drie jaar als gastprofessor door te brengen. Zijn werk bestaat uit grote installaties, handgemaakte en 3D-geprinte sculpturen, keramiek, prints, tekeningen, lightboxes en animatiefilms.

Hoe divers deze kunstproductie ook is, bovenal blijft hij gefascineerd door de ‘negatieve ruimte’ zoals hij die ontdekte bij klassieke beeldhouwers als Henry Moore en Barbara Hepworth. De vaststelling dat een ‘gat’ in de materie zo’n jong idee is zal hem vermoedelijk de rest van zijn leven blijven achtervolgen. Als kind van zijn tijd speelt hij hier een wisselend spel mee tussen de fysieke en virtuele wereld, zich bedienend van zowel het klassieke als het nieuwe vakmanschap (computers, 3D printen en frezen). Van hieruit onderzoekt hij op zijn eigen unieke manier klassieke thema’s zoals de mens (met focus op diens anatomie en de wording van cyborgs), planten (vooral hun genetische manipulatie), maskers en dieren, telkens vertrekkende vanuit een (kunst) historische achtergrond die hij versnijdt met de hedendaagse pop en sci-fi cultuur. Hij beweegt zich tussen twee werelden: die van de klassieke beeldhouwkunst waar hij als een apart geval wordt beschouwd en die van de virtuele digitale wereld waar hij … ook als apart wordt beschouwd.

En het is net die dualiteit die zorgt voor zijn stijl die soms bevreemdend, futuristisch en toch weer herkenbaar aanvoelt.

Nick staat bekend om zijn monumentale werken waaronder er eentje in Middelkerke prijkt, ter hoogte van de rotonde. Olnetop is niet meer weg te denken aan de Middelkerkse kustlijn.

Deze West-Vlaming woont en werkt in Lichtervelde, maar reist de hele wereld rond om expo’s van zijn werk op punt te zetten: Frankrijk, Finland, VSA, China, ...

Nick heeft voor zijn werk al tal van prijzen gekregen. Recent nog werd hij als kunstenaar bekroond door de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten als Laureaat van de Academie in de categorie Kunsten.

Nick Ervinck exposeert van 15/05 tot 25/09 ook in het Adornesdomein in Brugge.