
Met referenties naar het verleden van de villa worden via hedendaagse kunst herinneringen opgeroepen. Rêverie (mijmering/dagdroom) verwijst onder andere naar een muziekstuk van componist Claude Debussy voor wie de kust een belangrijke inspiratiebron was.
De melancholische tonen zijn de echo van een luisterrijk verleden, ook van de villa, in 1921 gebouwd door geroemd architect Oscar Van de Voorde, en door de Gentse familie Muyshondt als vakantieverblijf ingericht, met een origineel meubelensemble van topontwerper Henry van de Velde.
Curator van de tentoonstelling is kunsthistorica Isolde De Buck (www.isoldedebuck.com). Voor de tentoonstelling Rêverie koos ze tien kunstenaars die op hun specifieke manier met de ziel van Villa Les Zéphyrs dialogeren.
Gratis te bezoeken tijdens de openingsuren van Villa Les Zéphyrs, Henri Jasparlaan 173, 8434 Westende.
Openingsuren schoolvakanties: ma tot zat 9.30 – 12.30 & 13.30 – 17.00 u. en zon: 9.30 – 12.30 u.
Openingsuren buiten schoolvakanties: zat: 9.30 – 12.30 u. & 13.30 – 17.00 u. en zon: 9.30 tot 12.30 u.

Villa, expo, en wandeling naar kunstwerken thv Grand Hotel Bellevue.
Tijdens schoolvakanties op dinsdagen tussen 10 en 12 u., 5 euro pp.
Info en inschrijvingen: 059 31 91 28 of toerisme@middelkerke.be

Tomas Hillebrand brengt geblazen staande objecten die aan de binnenkant verzilverd zijn. Dit oude ambacht stamt uit de 19e eeuw toen kerstballen zo handmatig werden gemaakt.

Het wandtapijt ‘On the Town’ werd op een gelimiteerde kunstenaarseditie van 10 exemplaren gemaakt. Het verweeft het authentieke imaginaire universum van Evens’ heden en verleden in een kleurrijke, caleidoscopische dimensie.

Daniël Libens ontwikkelde samen met Jacob F. Schokking de View-Master edition van Hütte & Haus Wittgenstein, over de hut van de Brits-Oostenrijkse taalfilosoof Ludwig Wittgenstein in Noorwegen. In de tentoonstelling zijn een serie foto’s op een viewmaster te zien.

Siegfried De Buck is juweelontwerper, zilversmid en vormgever. Met zijn unieke reeks wandelstokken ‘Let’s stick together’ komen hout en zilver samen. De wandelstok bakent af, geeft steun, vertelt over zijn gebruiker, wacht in de hoek op beweging, observatie of bewondering.

Nathalie Vanheule toont o.a. een nieuw werk op koperplaten. Door een koperen plaat in zout zeewater te laten oxideren in het museum, wil ze het vluchtige van een performance omdraaien en haar werk opnieuw vergankelijk maken. Op de koperplaten worden beelden geschilderd uit stills van haar performances.
Basile Graux en Koen Baeyens werken als architecten in Gent en hebben sinds vijftien jaar een uitgesproken architecturale visie ontwikkeld. In de tentoonstelling is de maquette te zien van een huis in opbouw. Het juiste licht, ruimte en functionaliteit zijn de toetsstenen van het design.

Christina Coene ontwikkelde in haar werken een nieuw procedé waarin keramiek en fotografie samenkomen. In de Anaerobe-reeks maakte ze foto’s van bloemen in bokalen die gaandeweg hun kleur, maar niet hun textuur en vormelijkheid verliezen. Nadien transfereerde ze de foto’s op een tegel.
Robbert & Frank zijn een artistiek duo en tonen enkele blauwdrukken van recente werken. Marcel Duchamp indachtig herwerken en herinterpreteren ze context en setting.

Stanislas Lahaut zoekt naar evenwicht tussen poëtische luchthartigheid en ontwapenende spontaniteit, o.a. in ‘Airtime’ waar in een stuk plexi het woord AIRTIME werd gegraveerd dat telkens in een ander kleur oplicht.

Haar serie van portretten in Rêverie is geïnspireerd op de theorie van Emanuel Levinas over het ‘Gelaat van de Ander’. Door het gelaat van de ander vergeet een mens zijn eigen zijn. Dit roept op tot verantwoordelijkheid. Zo is het een vorm van ethisch denken.