Nieuws

Reis naar een nieuw tijdperk

Op 20 februari overleed beeldend kunstenaar Raphaël August Opstaele. Opstaele was afkomstig uit Middelkerke en was een pionier in de beeldende kunst, want hij brak met zijn werken uit de museummuren.

Zijn monumentale constructies zijn ontsproten aan de filosofie rond zijn Mass and Individual Moving-beweging. Daarmee had hij veel aandacht voor ecologie en sociale thema's.

Opstaele stond in ware happeningstijl aan de wieg van de ecologische en sociaal-geëngageerde groep ‘Mass And Individual Moving’. Hij trok met zijn confraters de straat op, weg uit de musea. In 1972 realiseerde hij op de Biënnale van Venetië het ‘Butterfly Project’ waarbij 10.000 vlinders werden losgelaten op het San Marco-plein.

Latere werken werden mechanischer, maar daarom nog niet minder utopisch en hemelbestormend. Met zeven metalen antropomorfe wezens struinde Opstaele een aantal Europese steden af. (bron: Verbeke Foundation).

Zijn familie kondigde zijn heengaan aan als volgt: "Raphaël August Opstaele heeft ons om 1.30 u. deze nacht verlaten, voor zijn Reis naar een nieuw tijdperk." Reis naar een nieuw tijdperk was ook één van zijn meest opzienbare werken. Hij maakte het in Middelkerke gedurende de 2 maanden dat hij hier bivakkeerde tijdens zijn tentoonstelling in 1998 op de Zeedijk in Middelkerke in het kader van Kunstgrepen.