Rêverie #VillaLesZéphyrs

Tomas Hillebrand

Tomas Hillebrand (1977) streeft in zijn werk naar een hedendaagse interpretatie van de 19e-eeuwse kunststroming de Romantiek. De relatie tussen het nietige individu en de natuur verwondert de kunstenaar aanhoudend. Met name het natuurlijke materiaal, de ambachtelijke verwerking en de grote concentratie waarmee het werk wordt gemaakt, spreken Hillebrand aan.

In Hillebrands autonome objecten domineren de natuur en het landschap. Het gaat daarbij niet om een natuurgetrouwe weergave van de wereld om hem heen, maar juist om het weergeven van een vertekende werkelijkheid. Zo ontvouwt er zich een eigen realiteit die onder meer aanspraak maakt op het gegeven van de herinnering.

In 2013 kreeg Hillebrand een toekenning van de stichting Van Vlissingen Art Foundation voor zijn autonome sculpturen in glas. Hiervoor deed hij onderzoek naar de Japanse lakkunst Urushi. De tentoonstelling “Tomas Hillebrand in Japan” was in september 2013 te zien in Museum Jan in Amstelveen en het gelijknamige boek werd uitgegeven door de Van Vlissingen Art Foundation.

Hillebrand heeft nieuw werk voor Rêverie geselecteerd. Het zijn geblazen staande objecten die aan de binnenkant verzilverd zijn. Dit oude ambacht stamt uit de 19e eeuw toen kerstballen zo handmatig werden gemaakt. Ook maakt Hillebrand hangende objecten waarachter een spiegel is gemonteerd. Door de lichtinval wordt de weerkaatsing in het materiaal versterkt.

Terug naar overzicht.