Rêverie #VillaLesZéphyrs

Daniël Libens

Daniël Libens (1954) is fotograaf en voormalig docent fotografie aan het KASK te Gent. In 1995 ontwikkelde hij samen met Jacob F. Schokking de View-Master edition van Hütte & Haus Wittgenstein, een uitzonderlijk project dat de hut als huis & het huis als idee onderzoekt.

De hut in kwestie staat in Noorwegen en is die waarin de Brits-Oostenrijkse taalfilosoof Ludwig Wittgenstein vanaf 1913 ettelijke jaren werkte aan zijn standaardwerk Tractatus Logico Philosophicus. De restanten van de hut staan op een afgelegen plek op het einde van de Lusterfjord in Skjolden.

Het huis bevindt zich in Wenen. Wittgenstein tekent het vanaf 1924 voor zijn zus Margarethe, samen met architect Paul Engelmann. De samenwerking wordt verbroken, maar Wittgenstein werkt het project voor de villa verder af. De iconische villa te Wenen is volledig gespaard gebleven en is de materialisatie van Wittgensteins’ ideeën over architectuur, vorm en functie; het huis als idee zoals beschreven in “Oikos”.

In de tentoonstelling zijn een serie foto’s op een viewmaster te zien. Op de 6 schijven met telkens 7 beelden worden de twee totaal aparte gebouwen, die op twee zeer verschillende locaties staan en die nauw verwant zijn aan de persoon en de denker Wittgenstein, getoond.

Terug naar overzicht.