Rêverie #VillaLesZéphyrs

Nathalie Vanheule

Multidisciplinair kunstenaar Nathalie Vanheule (1980) studeerde aan LUCA School of Arts te Gent en is bekend voor zowel haar beeldend werk als haar artperformances.

Vanitas en erotiek, het verlangen naar verbondenheid en eenheid zijn terugkerende thema's binnen Vanheules oeuvre. Haar werk ontluikt zowel een romantisch elan en fysieke, symbolische eenzaamheid, zoals bij de 19de eeuwse kunstenaar Böcklin, als een intermenselijke en conceptuele insteek, zoals bij de performancekunstenaar Marina Abramovic. Het lichaam neemt een belangrijke plaats in haar performances en in het proces. Haar eigen lichaam gebruikt ze intensief bij de creatie van haar werk, waarbij ze telkens een gelaagdheid opbouwt in zowel de keuze van het proces als in het medium en dit telkens vanuit een conceptuele modus.

Vanheules werk was te zien op Art Night Biënnale van Architecture Venetië in 2016 en op press days van Documenta Kassel in 2017. In 2020 was een overzichtstentoonstelling van haar films, installaties en performances te zien in Koreaanse Osan Museum of Contemporary Art. In haar installatie ‘Eyelashes that build a landscape of desires’ werden ellipsvormige wimpers gekleefd op de muren van het museum. In 2021 heeft ze een solo expositie in Berlinskej Model Praag, de cult kweekvijver voor expo's in het MOMA, en worden er een reeks performances gecreëerd met Koreaanse performers op uitnodiging van het Osan Museum Of Art.

Voor de expo Rêverie toont Vanheule een nieuwe reeks werk op koperplaten gebaseerd op het willen vasthouden van een herinnering, het efemere en hoe mensen herinneringen zelf kunnen creëren en vervormen. Koper wordt in de West-Europese culturele traditie gebruikt om belangrijke momenten en herinneringen vast te leggen en zo te vereeuwigen. Door een koperen plaat in zout zeewater te laten oxideren in het museum kiest de kunstenares om deze poging van het vereeuwigen van het vluchtige van een performance om te draaien en haar werk terug vergankelijk te maken. Op de koperplaten worden beelden geschilderd uit stills van haar performances.

Terug naar overzicht.