Rêverie #VillaLesZéphyrs

Graux & Baeyens

Basile Graux en Koen Baeyens (1979) startten hun bureau, GRAUX & BAEYENS architecten, in Gent in 2005. Ze entten zich binnen de hedendaagse architectuur, interieur- en productdesign en hebben sinds vijftien jaar een uitgesproken architecturale visie ontwikkeld.

De context van bouwen in een verzadigd Vlaanderen inspireert GBA om zijn eigen architecturale taal te verkennen en geeft antwoorden op een hedendaagse stedelijke complexiteit met een ogenschijnlijke eenvoud. Opdrachten variëren in omvang en hebben altijd een specifieke complexiteit, gaande van niet-evidente plekken, het samenvoegen van conflictueuze functionaliteiten, strikte stedelijke ontwikkelingsregels, integratie of historische waardevolle aspecten en budget. Graux en Baeyens trachten de juiste vragen te distilleren in elke opdracht en antwoorden met een duidelijke visie en voorstel. Hun ontwerplogica start vanuit een synergie. De verschillende functies moeten kracht en omarming uitstralen, verwantschap creëren, of van de omgeving afschermen. De aanpak resulteert in bijwijlen atypische plannen en structuren, verrassend maar altijd sterk coherent, herkenbaar aan bruikbare ruimtelijkheden.

In de tentoonstelling is de maquette te zien van een huis in opbouw. Het juiste licht, ruimte en functionaliteit zijn de toetsstenen van het design.

Terug naar overzicht.