Rêverie #VillaLesZéphyrs

Christina Coene

Christina Coene (1979) studeerde keramiek en grafische vormgeving aan LUCA School of Arts in Gent. In haar werken ontwikkelde ze een nieuw procedé waarin keramiek en fotografie samenkomen.

In de ‘Anaerobe’-reeks maakte Coene foto’s van bloemen in bokalen die gaandeweg hun kleur, maar niet hun textuur en vormelijkheid verliezen. Nadien transfereerde ze de foto’s op een tegel. Anaerobe betekent “zonder lucht kunnen leven”. Het zijn dus, in hun schoonheid, gestolde bloemen waarvan de vergankelijkheid wordt uitgesteld. De foto van de bloem is een verhaal in de tweede graad van nostalgie in een gebarsten vernis.

Haar omvat keramiek, fotografie, aquarellen, collage- en installatiekunst. Natuur, geschiedenis, herinneringen, conserveren en vergankelijkheid zijn haar voornaamste onderwerpen.

In haar recente werk behandelt ze haar gesprokkelde kostbaarheden met behulp van fotografie, installaties, klei, papier, keramische transfers, ... Zo ontstaat er een nieuwe, als het ware gefossiliseerde, vreemde werkelijkheid, met links naar het momentane of een lang vervlogen tijd.

Coene bouwt aan een persoonlijke geschiedschrijving, op een speelse en zoekende wijze, waardoor poëtische fragmenten tot stand komen, die ons de indruk geven dat we worden uitgenodigd om het spel mee te spelen, een nieuw en eigen verhaal te laten ontstaan.

Terug naar overzicht.